ahccr_logo_1_white.png

Denisa Váňová a Res Shados Bandit

Už od dětství jsem koně a ježdění na nich obdivovala. Ráda jsem se na nich svezla na dovolené, povozila se na jakékoliv akci, ale nikdy nebyla možnost začít jezdit pravidelně. Až o prázdninách před dvěma lety, jsem se díky zdravotním problémům dostala ke koním. Začala jsem tedy jednou týdně docházet na hodiny westernového ježdění a po třičtvrtě roce pravidelných tréninků přišla trenérka s nápadem, jestli si nechci pořídit vlastního koně. Rodiče viděli, že mě ježdění neskutečně baví a rozhodně to pro mě nebude krátkodobá záliba, a tak nebyli proti. Po chvilce prohlížení inzerátů jsme se vyrazili na čtyři koně, odpovídající určitým požadavkům, podívat. Prvním koněm, kterého jsem zkusila, byl hned ten pravý, nyní už v mém ročním vlastnictví, RES Shados Bandit. Byla to láska na první pohled a ikdyž jsme se jeli podívat i na zbývající tři koně, věděla jsem, že ten pravý je jedině Banďa. (jak mu rádi říkáme).

Bandit byl dovezen do ČR jako desetiměsíční hříbě, z amerického státu Kentucky. V jeho původu se objevují významná jména především halterových, ale i hunterových linií. Mezi nejznámější patří například Intrigue (Res. World Champion), Impressive (World Champion, Sire of World Champion), The Executive (Multiple Performance Champion), Goer (Multiple World Champion), a mnoho dalších známých jmen. Jeho bývalá majitelka si ho dovezla především s nadějí kvalitního plemeníka nové appaloosí krve v ČR. Nejprve se tedy připravoval ze země, avšak později, díky jeho krásné stavbě těla a pohodové flegmatické povaze, začala uvažovat i o jezdecké kariéře. Tak byl tedy jako tříletý hřebec obsednut Tomášem Martínkem a později byl svěřen do tréninku u Toma Zajace, kde pod jeho vedením majitelka s Banditem vyrazila po dvouměsíčním výcviku na Mistrovství Evropy Appaloos do Francie, odkud si převezli krásná umístění (2. místo Halter NP, 3. místo Halter Open, 1. místo Hunter in Hand NP, aj).

Díky stále vyšším závodním ambicím se bývalá majitelka rozhodla Bandita v pěti letech vykastrovat, avšak, aby po něm mohla být stále krásná hříbata, jako doposud, odebrali mu před kastrací dávky spermatu, takže nadále, přestože je valach, je možné po něm mít potomky.

Mezi jeho nejúžasnější vlastnosti patří bezpochyby jeho vzácná barva srsti, black fewspot leopard, kterou podědil po svém otci (Shados Forever Nuget). Nese LP/LP gen, tedy dvě dominantní alely pro appaloosa zbarvení a je tedy homozygotní. Což znamená 100% přenos barvy a/nebo appaloosa charakteristik na jeho potomky.

Pokud bych měla Bandita charakterizovat pár slovy, řekla bych, že je prostě svůj. Je to kůň pohodář, kterého málo co rozhodí, kůň, který když si něco usmyslí, jde si bezhlavě za tím, kůň, který mě každý trénink a závody testuje a školí, ale zároveň, kůň, který se ze sebe snaží vydat maximum, jen aby mě potěšil.

Já jsem si tedy jako začátečník, avšak s obrovským chtěním závodit, vybrala právě tohoto koně, který mě okouzlil jak vzhledem, tak i jeho úžasnou povahou, hned na první pohled. Ze začátku, co jsme Bandita koupili, jsme se snažili sehrát a pochopit jeden druhého. Po docela krátké době jsem si u nás na ranči úspěšně složila licenci WRC a mohli jsme tak zkusit naše první společné závody. Pro mě to byl jednoduše neuvěřitelný pocit. Na začátku závodní sezóny 2014 jsem byla trenérce a kamarádkám na závodech fandit a s úžasem jsem sledovala, jak někdo dokáže takto jezdit a ke konci této sezóny už jsem se na vlastním koni pokoušela o to samé. Zkusili jsme si zazávodit v disciplínách W. Horsemanship a W. Pleasure, a i přes obrovskou nervozitu jsem si každý náš závod neskutečně užívala. Přes zimu jsme se připravovali na následující závodní sezónu, kterou už jsem brala jako pořádnou. Pod vedením naší nové trenérky, Veroniky Cejpové, jsme se žačali více věnovat i disciplíně Trail a Showmanship at Halter.

I když to není vždy lehké a tvrdohlavost appaloos se u Bandi projevuje téměř u každého tréninku, troufnu si říct, že jsme za posledních pár měsíců udělali ohromný posun a jsem ráda, že závodní výsledky nám to mohly jen potvrdit. Na obou Appaloosa Shows tohoto roku jsme vybojovali ve třídách mládeže krásné umístění, mezi které například patří 2x 1. místo Trail, 2 x 1. místo W. Horsemanship, 2 x 1. místo W. Pleasure, 1. a 2. místo Showmanship at Halter, 1. a 2. místo Hunt Seat Equitation, 1. a 2. místo Hunter in Hand Geldings, 2 x 1. místo Halter Geldings, ve třídě Open 2x 1. místo Halter All Ages Geldings a také Bandit získal dvojnásobný titul Grand Championa Geldings. Naším posledním úspěchem bylo sedmé místo na Mistrovství ČR WRC mládeže v disciplíně W. Horsemanship, což beru jako krásný závěr letošní sezóny.

Pokud bych měla na plemeno Appaloosa říct vlastní názor, držela bych se tohoto přísloví – Pokud je kůň schopen opravdové lásky k člověku, tak právě Appaloosa má k tomu nejblíže. Ano, jsou to rozhodně koně trošku paličatější, těžší na ježdění a řekla bych, že rozhodně ne pro kteréhokoliv jezdce, ale ještě jsem neviděla kouzelnějšího tvora, který si k vám vytvoří tak krásný vztah a bude vám svou lásku k vám každý den dokazovat.

Myslím, že je to podobné, jako s lidmi. Najdete ty, kteří vám naprosto nebudou vyhovovat, ale najdete zároveň i ty, které budete hned od prvního okamžiku milovat.
Teď jen mohu říct, že jsem neskutečně ráda, že jsem zvolila právě Appaloosu, přestože jsem slyšela spousty negativních názorů, která mi už přes rok dělá každodenně stále větší radost a doufám, že Bandit bude nadále takto šikovný a učenlivý, jako doposud a budeme moct naší další závodní sezónu odstartovat jen v tom nejlepším světle.

Autor: Denisa Váňová